Din öğretimi yaklaşımları

Din öğretimi ile ilgili literatüre bakıldığı zaman genelde yaygın ola- rak uygulanan iki yaklaşım bulunduğu görülür. Bunlar mezhebe veya dine dayalı “confessional” ve mezhepler veya dinler üstü “non- confessional” yaklaşımlardır.

Din eğitimi yaklaşımı nedir?

Diğer bir ifade ile din eğitimi, bir dine ait bilgi, duygu ve davranışların eğitim ve öğretimidir. Din eğitimi kavramının diğer anlamı ise, din eğitimi faaliyetlerinin ne olduğu, nasıl olması gerektiği ve farklı ortamlarda nasıl öğretilebileceği gibi konularla bilimsel olarak uğraşan disiplini ifade etmektedir.

Kilise okullarındaki din öğretimi hangi öğretim türüne girer?

Doktriner din öğretimi; çoğunlukla toplumda tek bir din ya da mezhebin mensuplarının yaşadığı, o din ya da mezhebin devlet tarafından tanındığı ve o din ya da mezhebin öğretiminin yapıldığı din eğitimidir13. Bu din eğitimi Avrupa ülkelerinde genellikle kiliseler tarafından verilmektedir.

Mezhepler arası din öğretimi nedir?

Din eğitimi, dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde tartışmaların odağında yer alan bir konudur. … Ancak, Türkiye ölçeğinde en genel anlamıyla mezhepler üstü din öğretiminde bir dinin tüm mensuplarının mezhep ya da cemaat ayrımı gözetmeksizin aynı sınıfta din eğitimi almaları amaçlanır.

Çoğulcu eğitim modeli nedir?

b) Modern çoğulculuk: Bir toplumun inandığı dinin içerisindeki yorum farklılıklarının din eğitiminde dikkate alınması demektir. Çok kültürlü ve çok dinli toplumlarda, birbirine karşı hoşgörü ve saygıyı güçlendirmek amacıyla uygulanmaktadır.

Dinler Arası din öğretimi nedir?

Değişik din ve kültürlerden insanların bir arada yaşadığı ülkelerde, aynı okula giden çocukların din dersinde, dinlerine veya mezheplerine göre ayrı sınıflara ayrılmaları yerine, aynı sınıfta, farklılıklarının bilincine vararak, nasıl barış içinde yaşayacaklarının denemeleri yapılmaktadır.

Dinden öğrenme modeli nedir?

Dini öğrenme modelinde amaç, bireyi daha dindarlaştırmak olup, bir dinin inanırı tarafından, aynı dinden olan kişilere öngörülen eğitimdir. Bireyin kendi dininde derinleşmesine yardımcı olunmaya çalışılır. Din hakkında öğrenme modelinin amacı ise sadece din hakkında tarafsız bir şekilde bilgilendirme yapmaktır.

Din öğretimi ne demek?

Din Öğretimi ise, okulda, planlı, programlı, amaçlı, dizgeli bir şekilde bireylerin din öğrenmelerine, yani din ile ilgili kalıcı izli davranış değişikliği geliştirmelerine kılavuzluk etmek üzere yaşanılan süreçtir.

About the Author

You may also like these